post

Bilstein: Duitse degelijkheid

Het in Duitsland gevestigde Bilstein is al sinds 1928 actief in de auto-industrie en heeft sindsdien een naam opgebouwd als fabrikant van innovatieve en kwalitatief hoogwaardige schokbrekers. Het bedrijf, sinds 1988 onderdeel van het Duitse industriële concern ThyssenKrupp, levert schokbrekers aan onder meer Lamborghini, Bugatti, Jaguar Land Rover, Porsche en vele andere autofabrikanten. Bilstein is daarnaast ook actief in de motorsport als toeleverancier van AMG Mercedes (DTM) en de meeste deelnemende teams van de 24 -uurs race van Neurenberg.

Goede schokbrekers zijn essentieel voor de veiligheid, wegligging en het stuurgedrag van een auto, maar het is evengoed belangrijk dat andere onderdelen van de wielophanging van hoge kwaliteit zijn. Bilstein heeft daarom tevens een assortiment aan serviceonderdelen ontwikkeld dat naadloos met de schokbrekers van het bedrijf integreert. Om de keuze voor nieuwe of vervangende schokdempers te vereenvoudigen, hebben wij hier de meest populaire producten van Bilstein verder voor je uitgelicht.

Bilstein B4: de klassieker

In 1954 zorgde Bilstein voor een revolutie in de auto-industrie met de introductie van ’s werelds eerste mono-tube gasdrukschokbreker. Sinds die tijd heeft men natuurlijk niet stilgezeten. De techniek is continu doorontwikkeld en is nu onder meer beschikbaar met elektronisch verstelbare veerdruk. Daarnaast heeft Bilstein samen met Mercedes-Benz een versie ontwikkeld die gebruik maakt van lucht- in plaats van gasdemping; deze schokbrekers worden bijvoorbeeld standaard op de Mercedes-Benz S-klasse geïnstalleerd.

De originele Bilstein schokbreker

Bilstein B6 en B8: voor de sportieve rijder

Daar waar de B4-serie voornamelijk gericht is op allround comfort, is de Bilstein B6 een betere keus voor bestuurders met een sportieve rijstijl. De schokdempers uit deze serie zijn harder afgesteld voor meer prestatie en veiligheid, maar zijn nog steeds comfortabel genoeg voor dagelijks gebruik. De Bilstein B8 is in principe dezelfde schokdemper als de B6, met als enige verschil dat deze enkele centimeters korter is. Zowel de B6 als de B8 zijn verkrijgbaar in verschillende versies, waaronder offroad.

Bilstein B12 Pro-Kit en Sportline: voor op het circuit

De B12 Pro-Kit en B12 Sportline combineren dempers van Bilstein met veren van Eibach, marktleider op het gebied van veertechnologie. Het resultaat is een kant-en-klaar product dat eenmaal geïnstalleerd en afgesteld direct het maximale uit een auto haalt. Afhankelijk van de toepassing wordt voor de B12 Pro-Kit een B6 schokdemper gecombineerd met een Eibach Pro-Kit veer, terwijl voor de B12 Sportline een B8 demper gecombineerd wordt met een Eibach Sportline veer. Beide producten zijn functioneel vrijwel identiek; de B12 Sportline is alleen enkele centimeters korter dan de Pro-Kit.

Wat heeft Bilstein nog meer in huis?

Nog meer gericht op de circuitracer dan de B12 Pro-Kit en Sportline zijn de B14 en B16 demper/veercombinaties. De kennis die Bilstein opgedaan heeft in de motorsport is van directe invloed geweest op het ontwerp van deze schokdempers, wat is terug te zien in onder meer het hoogtechnologische materiaalgebruik en de instellingsmogelijkheden. De demping van de B16 ridecontrol kan tijdens het rijden aangepast worden; met de B16 iRC kun je dit zelfs middels een app op je telefoon doen.

De ultieme schokdemper van Bilstein is echter de Clubsport. Hoewel deze demper prijstechnisch voor de overgrote meerderheid van normale gebruikers niet interessant is, is de Clubsport een technologisch hoogstandje van formaat waar menig tuner van zal gaan watertanden. Waarom wij zo enthousiast zijn? Bekijk de video en oordeel zelf.

 

 

Speak Your Mind

*